Süti beállítások

13 hihetetlen tény az abroncsokról, amelyeket nem tudtál

13 hihetetlen tény az abroncsokról, amelyeket nem tudtál


1. A világ legnagyobb abroncsa

A világ legnagyobb gumiabroncsa az Uniroyal Giant Tire. 1964-ben készült, körülbelül 25 méter magas és több mint 10 000 kilogrammot nyom. Székhelye: Allen Park, Michigan, Egyesült Államok. Az alábbi képen látható.



2. A gumiabroncsok természetes alaphelyzetben fehérek

Tudta, hogy a gumiabroncsok természetes színe fehér? A gumi fehér színű, és ha hiszik, ha nem, az első gumik eredetileg fehérek voltak. Később a gyártás során egy korom nevű vegyületet adtak a gumihoz, növelve az általunk ismert gumiabroncsok szakítószilárdságát és tartósságát.


3. A tire szó

Az angol nyelvben a két gumiabroncs jelentésű (tyre és tire) kifejezést gyakran felcserélhetően használják, azonban mindkettő helyes, és használatuk leginkább a földrajzi helytől függ. A szó származtatásának logikája azonban az öltözet (attire) szóból ered, amely ruhákra vagy esetünkben a kerék ruhájára emlékeztet.


4. Vannak gumik, amelyek defekt után is futhatnak

Defekttűrő abroncsoknak is nevezik, ezek a gumiabroncsok körülbelül 70-80 kilométert futhatnak defekt után. Sok modern jármű visel ilyen típusú abroncsokat – és jó hír, hogy weboldalunkon akár ilyen abroncsokat is vásárolhat!


5. Napi gumiabroncs gyártás mértéke

Akár hiszi, akár nem, naponta több mint 6,8 millió gumiabroncsot gyártanak, és évente több százmillió gumiabroncsot gyártanak a világ összes gumiabroncsgyártójától.


6. A radiál gumikról

A radiál gumiabroncsokat 1948-ban szabadalmaztatta a Michelin . Abban az időben a gumiabroncsgyártó a Citroen autómárka tulajdonosa volt, így első abroncsaikat a Citroen járművekre szerelték fel.


7. A férfi, aki megdöntötte a szárazföldi sebességrekordot

1960-ban egy Mickey Thompson nevű amerikai autóversenyző meg akarta nyerni a szárazföldi sebességi világrekordot, és 600 km/órás sebességgel akart menni. Azonban rájött, hogy akkoriban egyetlen abroncs sem bírta a hőséget, így saját maga tervezte a gumikat és felállította a szárazföldi sebességrekordot, 654 km/h-val!


8. A legdrágább gumik

A dubai székhelyű Z Tires nevű cég tartja a rekordot a világ legdrágább gumiabroncsainak eladásában 500 000 dollárért. Egy 24 karátos arannyal és gyémántokkal díszített Michelin modellről beszélünk, amelyet kizárólag a Bugatti Veyron számára terveztek, és óriási, 406 kilométeres óránkénti sebességre terveztek.


9. Gumik dióhéjjal

A japán Toyo gumiabroncs márka valamikor dióhéjas gumikat tervezett. Ezek a márka téli abroncsai voltak, a héjak pedig a havas utakon való tapadást voltak hivatottak növelni.


10. A legnagyobb gumiabroncsgyártó

A Michelin a világ legnagyobb gumiabroncsgyártója 2021-ben. Ha azonban a legyártott gumiabroncsok számát számoljuk, akkor ez a LEGO – a népszerű játékgyártó cég.


lego gumik

A LEGO valójában a világ legnagyobb gumiabroncsgyártója lenne, ha összeszámoljuk az általa gyártott játékokhoz adott gumiabroncsok számát. :)


11. Gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerek (TPMS)

A legtöbb modern autót felszerelik a gumiabroncsnyomás-figyelő rendszernek (TPMS) nevezett technológiával, amely mind a négy gumiabroncsban gumiabroncs-érzékelőket használ, és nyomáscsökkenés esetén vizuális és/vagy hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt.


12. Gumiabroncscímkék

Tudta? 2012 óta minden abroncson fel kell tüntetni a relatív üzemanyag-fogyasztást, nedves tapadást és a külső zajt.


13. Gumiabroncsok űrsiklókhoz

Az űrsiklóknak kerekei és gumiabroncsai is vannak. Általában a 18 hüvelykes gumikéhoz hasonló méretűek, de nagyon egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy akár 63 tonna acélt is elbírjanak, ami 400 km/h-nál nagyobb sebességgel halad.